Zöld fal: Szabad út az energiatakarékosságnak

zoldfal-fejlec

ZöldfalLakás- vagy háztulajdonosként mindenképpen kell, hogy foglalkozzunk a hőszigetelés kérdésével. A nyári hőségben biztosan felmerül a gondolat, miként tudnánk kellemesebb klímát teremteni otthonunkban? A legegyszerűbb megoldásként a légkondicionáló jut ilyenkor eszünkbe, pedig érdemes lehet más, jól bevált, környezet- és pénztárcakímélő megoldásokat is megvizsgálnunk. Ilyen lehetőség a zöld hőszabályozás egy újabb formája, a vertikális kertészet, amelyet a köznyelvben csak zöldfalként emlegetnek.

Bizonyára mindannyian megtapasztaltuk már, hogy milyen jótékony hatást tud gyakorolni a tűző melegben egy lugas árnyéka, a kupolaként út fölé boruló lombozat, sőt, a kánikula elől menedéket adó bármely kis árnyék. Ez nem pusztán a fény részleges elzárásának tudható be, ugyanis a növényzet valójában egyfajta légkondicionáló hatást nyújt azáltal, hogy a lomb párás közegével tovább csökkenti a hőérzetet. Ez a megoldás a port és a hangot is szűri, nem csak a hőmérsékletet szabályozza.

Háztulajdonosok viszonylag könnyen építhetnek déli tájolású ablakaik elé szellős pergolát, és ha lombhullató növényeket futtatnak rá, automatikus szabályozási rendszerre tesznek szert. A növények nyáron lombjukkal árnyékot adnak és kizárják a hőséget, télen azonban lehullnak a levelek, s akadálytalanul áramolhat be a fény. A futtatott zöldfalak másik előnye a formálhatóság. Ezek a növények általában gyorsan befutják a célterületet, és növekedésük közben jól irányíthatók, így akár különböző díszítő formákat is létrehozhatunk belőlük.

ZöldfalMivel a homlokzatra telepített élő növényzet tömegénél és szerkezeténél fogva nem csak feltartóztatja a napsugárzás keltette meleget, de a levelek közt áramoltatva a levegőt a páraáteresztést biztosítja, a növényzetet tekinthetjük egy „intelligens” hőszigetelési rétegnek. A növényzettel befuttatott falak nyitott ablakain beáramló levegő hűvösebb és tisztább is, mivel a növénytakaró hatékonyan elvonja a szálló por egy jelentős részét és oxigénnel dúsítja a levegőt. A zöld levelek egységes, és a virágok változatos színe jótékony hatást gyakorol közérzetünkre, társasházon vagy nagyobb falfelületen alkalmazva pedig a városképet kedvezően befolyásoló üde színfolt.

A zöldfal leggyakrabban futó növényekből áll, e célra az örökzöld borostyán tökéletesen megfelel. Csodálatosak a változatos pozsgás növényekből épített kompozíciók is, de ezek telepítését érdemes szakemberre bízni. Ha a téli időszakban a fénybeeresztő képességet szeretnénk maximalizálni, akkor válasszunk inkább lombhullató növényt falainkra.

A zöldfalak hőszigetelő hatását már a hetvenes években is kutatták. A 2003-ban Japánban folytatott, meglehetősen alapos egyetemi kutatás (Akira Hoyano, Tokyo Institute of Technology) egyértelműen kimutatta a zöldfalak hatékony hőtemperáló képességét. Ugyanazon városi betonhomlokzat felmelegedését – 24 órás intervallumban tanulmányozva – bebizonyosodott, hogy míg a csupasz felület a levegő hőmérsékletét is meghaladóan melegedett a kezdeti 26 °C-ról 36 °C fölé, majd hűlt vissza, addig a zöldfal alatt a hőingadozás mindöszsze egyetlen fok volt a teljes nap folyamán!

A zöldfalak és tetőtéri kertek alkalmazása a mindennapokban, hatékony módja ökológiai lábnyomunk csökkentésének, és környezetünk szépítése által közérzetünk jobbá tételének.