Titok a habarcs alatt

A vakolástól a falazásig

A vakolástól a falazásigA falszerkezet hőszigetelő képessége annak rétegrendjétől függ, amit nagyban befolyásol a felhasznált falazóanyag. Ez alkalommal áttekintjük a falazóelemek típusait, tulajdonságait. Mit gondol, akad köztük olyan, amit nem is kell külön hőszigetelni?

A 20. századig a legelterjedtebb hagyományos falazóanyag a kisméretű és a nagyméretű tömör tégla volt. A téglaipar fejlődésével megjelentek a hőszigetelés szempontjából kedvezőbb üreges téglák. A mai falazóelemeket az európai szabvány, az Eurocode szerint, üregtérfogat alapján csoportosítják. A 25% üregtérfogat alatti ún. HD (High density) téglákhoz tartozik a kisméretű tömör tégla, a kevéslyukú, a soklyukú, a B30-as tégla stb. A 25% üregtérfogat feletti, ún. LD (Low density) téglák közé sorolhatjuk az összes vázkerámiát, falazóblokkot.

A vázkerámiák hőszigetelő képessége elsősorban a hő útjától, vagyis az üregrendszer bonyolultságától függ. Mindig hasonlítsa össze a termékek W/m2K-ben megadott hőátbocsátási tényező-jét! Ez az U értéknek nevezett, szám megmutatja, hogy mennyi energia halad át 1 m2 falszerkezeten 1 fok hőkülönbség esetén. Minél kisebb, annál jobb a fal hőszigetelő képessége. Például egy B30-as hőszigetelés nélküli fal 1,4-es U értéke meglehetősen alacsonynak számít, a 38 cm-es vázkerámia 0,41-es értékéhez képest. Szabvány szerinti megengedett értéke külső falra vonatkozóan 0,45 W/m2K.
Energiatakarékos falazat építéséhez pórusbeton termékek is rendelkezésre állnak.A homokcement-mész-víz keverékhez alumíniumpasztát adagolnak, ami az eljárás során apró buborékokat képez a masszában. Az anyagban ily módon bennrekedt levegő adja a tégla hőszigetelő képességét. Egy 38 cm-es pórusbeton fal 0,25 W/ m2K-es értéket is tud teljesíteni.Újdonságnak számít a tavasszal piacra dobott összetett üregrendszerű vázkerámiák új generációja. Ezekkel egy 38 cm-es vakolt falnál akár 0,25-ös U értéket is el lehet elérni, amit a régebbi vázkerámia csak 8 cm polisztirol lemez hőszigeteléssel kiegészítve tudott teljesíteni. Szintén idei újítás, amikor az üregekbe gyárilag hőszigetelést töltenek. Ez a fal 0,17-es U értékével már 62%-kal túlteljesíti az energetikai előírásokat, így akár passzívházak építésére is alkalmas. A fenti újításokkal akár teljes egészében elhagyhatjuk a hőszigetelő táblák alkalmazását ezzel is időt, munkát spórolva meg.

Az energiahatékonyság szempontjából nagyon fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk! Az elkészült falazat tulajdonságait az alkalmazott falazóhabarcs és a vakolat is nagyban befolyásolja! Egy fal annál jobb hőszigetelő minél inkább homogén. A téglák közti habarcs sok apró vonalszerű hőhidat képez. A hőhíd az a hely szerkezetünkben, ahol a hő fokozottabban áramlik kifele (pl.: a különböző anyagok találkozása miatt). Ezt a hatást lehetőség szerint minél inkább csökkenteni szeretnénk. Többek között ez indokolta, hogy a kisméretű téglát a nagyobb méretű falazóblokkokra cserélték és bevezették a nútféderes termékeket. Nút féderes falazóelemnek azokat a téglákat hívjuk, amik oldalirányban habarcs nélkül kapcsolódnak, tehát habarcs csak a vízszintes sorokban, a téglák alatt van. Egyre inkább terjednek a vékony ragasztóhabarcsok és a speciális anyagokkal feljavított hőszigetelő habarcsok is. A 2010-es év nagy újdonsága a cementalapú anyagok helyett kifejlesztett műanyag- (PUR-hab-) alapú ragasztóhabarcs.

Ne feledkezzünk meg a befejező munkákról, a vakolatokról sem! Hagyományosan cementtel javított mészvakolatot alkalmazunk, 1,5–2,5 cm vastagságban. Adalékanyagokkal, (perlittel, polisztirolgyönggyel) dúsított hőszigetelő vakolatokkal tovább javíthatjuk a falazatunk hőszigetelő képességét.

Tudta ön?

Ezek szokásos vastagsága 3–6 cm, de némely típus akár 10 cm vastagságban is felhordható. A gyártók falazóelemeikhez mindig ajánlanak megfelelő habarcsot, vakolatot is. Telephelyeinken bátran kérjen személyes tanácsot szakembereinktől! A körültekintően kiválasztott falazat és a gondos hőszigetelés alacsonyabb rezsiköltséget jelent.