Tetőfedés

Tetőfedés

Könnyen tető alá hozzuk!

A magas energiaárak következtében egyre több házon készül utólagos falszigetelés. Ám nem árt tudnunk, hogy egy átlagos magastetős ház hőveszteségének 20-30 százaléka a tetőn át távozik, így hosszú távon a tető hőszigetelése sem maradhat el. A tető esetében a táblában vagy tekercsben kapható ásványi szálas hőszigeteléseket szokás alkalmazni. Tetőtér-beépítés esetén a tetősíkban, más esetekben a padlásfödémen kell elhelyezni a hőszigetelő réteget. A tetőablak hőszigetelő képessége is fontos szempont, a piacon már akár passzívházakhoz ajánlott, hármas üvegezésű tetőtéri ablakot is vásárolhatunk. Ha már beépítjük a tetőt, lehetőség szerint érdemes a tetőfedést is felújítani. A kereskedelemben olyan újdonságokkal is találkozhatunk, mint az alacsony hajlású tetőkön is vízzáró, illetve szennyeződéstaszító tetőcserép. Az esztétikai szempontokon túl a használható fedést elsősorban a tetőhajlás határozza meg. Hagyományos 35-40 fokos hajlásnál szinte minden termék, a betoncseréptől a bitumenzsindelyig alkalmazható, alacsony hajlású tetőknél a fémlemezfedés az egyik legtartósabb megoldás.

Amennyiben meglévő tető beépítésére készülünk, először vizsgáljuk meg a tetőszerkezet faelemeit. Látható korhadás, rovarkár esetén jobb, ha faanyagvédelmi szakvéleményt kérünk. A tetőben célszerű a páravédelemre is ügyelni. A szerkezet alátétfóliával történő befedésekor, a cserépléc alatt 5 cm-es idomcserepekkel kiszellőztetett légrést kell hagynunk. A fóliázás után jöhet a 20-25 cm-es, a szarufák hőhídhatását is csökkentő, vízszintes gerendákkal rögzített hőszigetelés. A belső burkolatok, válaszfalak leggyakrabban gipszkartonból készülnek. Ez esetben ügyeljünk, hogy vizes helyiségek esetén a vízálló fajtát használjuk. Sose felejtsük el a hőszigetelés és a burkolat közé betenni a párafékező fóliát. A tetőtér hangulatát alapvetően meghatározza a fény; sokat emelhet rajta a megfelelő tetőablak, illetve tetőablak-kombináció. Világosabbá tehetjük a lakás helyiségeit az úgynevezett fénycsatornákkal is! Az innovatív megoldás a tetőn keresztül elviszi a fényt a nappaliba, gardróbba, lépcsőházba, vagy a sötétebb folyosókra.
Ablakok, kémények, oromfalak, vápák (konkáv tetősíkok) csatlakozásainál különösen ügyeljünk a megfelelő hőszigetelés, vízelvezetés, bádogozás kialakítására, mert utólag nehezen orvosolható párásodási, beázási gondokat okozhatnak. Új építésű otthonunk esetén a kialakítandó rétegrend ugyanez, csak értelemszerűen a beépítés sorrendje változik.

Tudta ön?

Tondach Deluxe Tetőcserép