A természet tiszta, megfizethető és kimeríthetetlen energiája

Napenergia

napelemEnergiafelhasználásunk rohamosan növekszik és ezzel együtt növekednek költségeink is. Háztartási gépek, tévé, számítógép, újabbnál újabb készülékek… mind-mind energiát fogyasztanak. A gyártók ma már kiemelt fontossággal kezelik az egyes eszközök energiaigényét, és az eszközök többségét ma már eleve úgy tervezik, hogy minél kevesebb energiát fogyasszanak. Azonban sok kicsi sokra megy, és a statisztikák azt mutatják, hogy energiafogyasztásuk folyamatosan nő. Ezzel egy időben viszont csökken a fosszilis és nukleáris energiatartalék, ami óhatatlanul az energia árának drámai emelését fogja eredményezni.

Kézenfekvő hát olyan energiaforrás után nézni, amely nem csak a környezettel, hanem pénztárcánkkal is kíméletes. Az alternatív energiaforrásokra építő megoldások első pillantásra drágábbnak tűnhetnek, de előnyük rögtön nyilvánvalóvá válik, ha befektetésként tekintünk a beruházásra.

Talán az egyik legelérhetőbb és legalacsonyabb költséggel megvalósítható ilyen beruházás a családi napelemrendszer kiépítése, amely a nap kimeríthetetlen, ingyenes energiájára alapoz.
Egy 14 m2-es tetőfelületen elhelyezhető 8 darabos napelemrendszer 2 kW előállítására képes, és ez akár 10 000 Ft-tal is csökkentheti az áramszámlánkat. Napelemes rendszerek mind típusukban, mind a napelem készítésének technológiájában lehetőséget adnak a választásra és a számunkra optimális megoldás megtalálására.

gershojA hálózatra visszatáplálós rendszert és a szigetüzemű rendszert mindenképp érdemes megemlítenünk. A szigetüzemű rendszer előnye, hogy villamos hálózattal nem rendelkező területeken (tanya, nyaraló, erdészház) is képes energiát biztosítani, mivel a napelemmodulokban keletkező villamos energia szolár akkumulátorokban tárolódik és 12 V, 24 V, 48 V töltésszabályozón keresztül szolgáltatja a szükséges áramot. Ezzel szemben a szintén egyenáramot termelő, hálózatra visszatápláló rendszer a napelemek által szolgáltatott energiát 230 V váltakozó feszültséggé alakítva látja el a házon belüli fogyasztók energiaigényét. Amikor nincs fogyasztás, olyankor a napelemek közvetlenül a hálózatra táplálnak vissza, és ekkor „fordítva” mér a villanyóra.

A beruházás megtérülése jelentősen függ a fi nanszírozási konstrukciótól is, hiszen egy-egy kedvező pályázati lehetőség kihasználásával akár 4-6 év alatt is megtérülhet a befektetett összeg, de tiszta önerővel fi nanszírozva is biztos megtérülésre számíthatunk 10-12 éven belül, a jelenlegi áramárak mellett.

A megtérülést természetesen befolyásolja a rendszer hatékonysága is, amely viszont technológiai oldalról jól prognosztizálható. A teljesítmény ugyanis a dőlésszög és tájolás függvényében alakul, az optimális teljesítmény pedig DNY-i, D-i, DK-i tájolás és 20º–60º közötti dőlésszög tartományban érhető el.
Egy 1 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer kb. 1100-1150 kWh villamos energiát termel egy év alatt.