Sarkalatos pontok a szerkezetekben

Hőszigetelés

Ha energiatudatos felújításba fogunk, nem árt tudni, melyek azok a pontok, ahol távozik a hő a lakásból. Létezik hőkamerás diagnosztika, mely színes felvételeket készít az épületről, laikus számára is érthető módon megmutatva, hol a legmelegebb a felület. Persze vannak általánosságban is megnevezhető pontok. Ilyen például az ablak, ajtó. Manapság már nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező üvegeket gyártanak, a gyenge pontok a keretek. A hagyományos, dupla szárnyú, fa ablakkeretnél jobb hőszigetelő tulajdonsággal bírnak a légkamrás keretek, melyek készülhetnek műanyagból vagy alumíniumból. Ám manapság léteznek kombinált – belül fa, kívül alumínium – ablakkeretek is, amelyek a két anyag előnyeit – megfelelő hőszigetelés, páraáteresztés, tartósság, könnyű tisztíthatóság – egyesítve jelentősen kevesebb karbantartást igényelnek és hosszabb élettartamot eredményeznek.

Mindemellett, a ház szinte összes többi felületén keresztül pazarolhatja a felhasznált energiát, az alaptól a tetőig. A ház alapja földdel érintkező – lehűlő – felület, aminek hőenergia veszteségét aljzatszigeteléssel tudjuk megakadályozni. A falszerkezetek ma már elképzelhetetlenek burokszerű, folytonos szigetelés nélkül,  akárcsak a tető, hiszen a legtöbb hő – mozgása jellemző irányából adódóan – felül távozik.

HőszigetelésHa alaposan körbeszigeteltük lakásunkat, nem árt gondolnunk a szellőztetésre is, mert a jó hőszigetelés és tökéletes légzárás nem engedi ki a légtérben felgyülemlő párát, mi a belső térben termelődik. A nem megfelelő légcsere penészedést okozhat, ilyenkor használandóak az ablakokba épített szellőzőrácsok, szellőztetőberendezések. Ha passzívház kialakítását tervezzük, mindenképpen szükség van szellőztetőrendszer kiépítésére, hogy a légállapot, páratartalom és légcsere megvalósuljon. Ez esetben nem nyitogathatjuk az ablakokat, teraszajtókat, amint kisüt a tavaszi nap, mert így felborítjuk az egyensúlyt, és a rendszer, amibe olyan sok pénzt fektettünk, már nem tud gazdaságosan működni, mert a klímaegyensúly újbóli beállításakor a sok hűtő- és szellőztetőgép több energiát fogyaszt, mint amit megspóroltunk…

Megfelelő árnyékolással nagyban csökkenthetjük a nyári felmelegedést, így csökkenthetjük a légkondicionálók használatát. Ha az ablak elé redőnyt, spalettát, vagy textilárnyékolót helyezünk, azzal is energiát spórolunk. A legtermészetesebb árnyékoló a jó helyre ültetett lombos fa, mely télen beengedi a kevés napfényt, nyáron pedig árnyat vet.

Az energiatudatos felújító figyelembe veszi a manapság alternatív energiaforrásként emlegetett nap, szél, vagy talajhő-hasznosítását is. Ilyenkor a ház elhelyezkedése és tájolása kulcskérdés, a jó irányban felhelyezett tető és a rajta lévő napkollektorok többszörös energiahatékonyságot kínálhatnak. A fentebb felsoroltak is jól mutatják, hogy nagyon sok szempontot kell mérlegelni, ha energiatudatosan kezdünk bele a felújításba, de megéri.