Rezsitakarékosság szigeteléssel

Hőszigetelés

Napenergia hasznosításával használati meleg vizet és elektromos áramot tudunk termelni – ennek lehetőségét és hatékonyságát azonban házunk tájolása szabja meg. Szerencsés esetben van létjogosultsága napkollektorok és napcellák telepítésének, és azzal napenergia gyűjtésének. Azonban az így nyert energia teljes mértékű hasznosításához is biztosítanunk kell, hogy az energia ne szökjön ki a házból: ebben pedig a szigetelésnek van elengedhetetlen szerepe!

A jó hőszigetelés következtében a belső burkolat vagy a fal belső felületének hőmérséklete is növekszik, így alacsonyabb belső léghőmérséklet is elegendő lesz majd a megfelelő hőérzet eléréséhez.

A fűtési idény jelentősen lerövidíthető, hiszen a jó hőszigetelés adta előnyök miatt csak a megszokottnál alacsonyabb külső hőmérséklet esetén kezdünk el fűteni, ezért az energiafelhasználás csökken – ezzel pedig a rezsiszámla is alacsonyabb lesz! Főleg a nem megfelelően szigetelt padlásfödémek, tetőtéri ferde tetők és külső falak a bűnösök, ha szökik a meleg – és nyáron a hideg – a házunkból. Ezeket kell megfelelően leszigetelni!

Mivel magát a padlásteret nem fűtjük, a hő pedig természetszerűleg felfelé száll, egy szigeteletlen padlásfödém esetében fennáll az esélye, hogy ott akár 30% hő is kiszökhet! A padlásfödém szigetelése a leggyorsabban megtérülő és költségtakarékos szigetelési módszer, ráadásul rendkívül egyszerű.

Egy felállított pallóvázat vagy URSA XPS hőhídmegszakító elemet rögzítünk a födémszerkezetre, és annak közeit töltjük ki URSA DF 39 szálas szigetelőanyaggal, minimum 20 cm vastagságban. Ezután a födémet szilárdabb járható, de páraáteresztő felületi burkolattal is ellátjuk, hogy raktározás céljára is használhassuk majd a padlásteret.

Beépített tetőtérnél a ferde tetőt úgy kell leszigetelni, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsük az esetleges hőhidak keletkezését a szarufák mentén is. Jelentős lépést tehetünk a rezsitakarékosság érdekében már akkor is, ha egyszerűen csak megfelelő minőségű üveggyapot és tetőfóliák beépítésével alakítjuk ki a rétegrendet. Az egyik leghatékonyabb módszer azonban még mindig az URSA egyedi XPS-bakos tetőszigetelési megoldása, amelyben a szarufákat extrudált polisztirolbakkal magasítjuk meg, és az így kialakított magasabb közöket töltjük ki jó minőségű URSA üveggyapot-szigeteléssel. Mindez az URSA SECO PRO tetőfólia-családdal, és az egész rendszer gondosan kivitelezett beépítésével együtt már hosszú távú és magas minőségű megoldást garantál.

Beépített tetőtereknél a követelményként meghatározott hőátbocsátási tényező (U=0,25 W/m2K) 0,032 lambdájú termékből már 20 cm üveggyapot szigetelőanyag beépítésével teljesíthető (szarufák közötti és alatti szigetelés), míg magasabb hővezetési tényezőjű szigetelőanyagból akár 32 cm-re is szükség lehet! Tehát a szigetelőanyag vastagságát és hővezetési tényezőjét együttesen kell vizsgálni!

Padlásfödém szigeteléséhez egyértelműen kiváló, ám akár ferde tető szigetelése is megoldható 0,039 hővezetési tényezőjű szigetelőanyag (pl. URSA DF 39) beépítésével. Érdemes azonban akár ennél még kedvezőbb lambdaértékű termékeket is választani, mert azzal a szigetelés vastagsága is csökkenthető, és emiatt kiegészítő vázszerkezetekre, rögzítéstechnikára sincs szükség, amely többletköltséget jelenthetne anyag- és munkadíjoldalról.

ursa-logo

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

ursa-hatter