Nyílászárócsere

Mit tegyünk, ha huzatos a ház?

Az utólagos hőszigeteléseket általában a falazatok feljavításával kezdik. Ez rendben is van, de nem szabad a többi lehűlő felületről sem elfeledkeznünk, mert hiába van vastag hőszigetelés a falunkon, ha az ablakon befúj a szél, szinte ott vagyunk, ahol a part szakad. Egy régi ablaknál az egyrétegű üvegezésen, a rossz minőségű, vetemedett keret csatlakozásainál, ritkább esetben a tok és a fal kapcsolatánál is megszökhet a meleg. Azonnali, ideiglenes megoldásként a rosszul záródó ablakba megpróbálhatunk tömlőszalagot ragasztani, jobb állapotban lévő, esetleg értékes műemléki keretekben kicserélhetjük az üvegezést, de természetesen az igazán hatékony megoldás, ha a teljes szerkezetet újra cseréljük.

A mai korszerű nyílászárók már egy nyílószárnnyal, hármas ütközéssel záródnak, ebből egy gumírozott, rugalmas ütközés. A cellás műanyag vagy ragasztott fa keretben lévő hőszigetelő üveg két 4 mm-es, szélei mentén légmentesen összefogott üvegtábla. Ha a két üveg között lévő 16 mm levegő hőszigetelő hatását fokozni akarják, a rést nemesgázzal, esetenként vákuummal töltik ki. A hőszigetelő érték tovább javítható a belső üvegtáblára felhordott Low-e bevonatokkal. Így egy ilyen üvegpár hőátbocsátási tényezőjét (jele: Ug) egészen 1,1 W/m2K-ig letudják nyomni.

A választásnál mindig a teljes szerkezet tulajdonságát kell figyelembe venni, de egy jó minőségű műanyag ablak általában tudja az 1,1 W/m2K-t.

Öregebb faablakoknál a gondokat általában a fa vetemedése okozza. Más a helyzet azonban a műanyag ablakokkal. Ha épp nem felújításról van szó, fontos tudni, hogy az új építésű házak a talaj tömörödése miatt az első egy-két évben óhatatlanul megsüllyednek, helyezkednek.
A falak ezen mozgását a műanyag ablakok nem tudják követni, így az első télen még tökéletesen záródó ablakok a következő évben huzatosak lehetnek. Ilyenkor az elrendeződést követően mindenképpen utána kell igazítani, a gyártók ezt általában garanciális javításban vállalják is, az ablak vasalataival viszonylag könynyen orvosolni tudják. Más a helyzet, ha egy régi ház csúszik meg, netán térfogatváltó agyagtalajra épülve rendszeresen mozog. Ilyenkor tudnunk kell, hogy bár az ablakot kell igazítani, a hiba oka nem a nyílászáró minőségében keresendő.

Magán az ablakszerkezeten túl a kiegészítőkkel is tovább tudjuk javítani az adott határoló szerkezet tulajdonságait. Evidens, hogy ha télen lehúzzuk a redőnyt éjszakára, sokkal kevésbé hűl le a lakás.

Egy huzatos ablak diszkomfortérzetét már egy vastag függöny is tudja ellensúlyozni. Nyáron az üvegre ragasztható fóliákon túl a megfelelő árnyékolással foghatjuk vissza a lakás túlzott felmelegedését. Nem mindegy azonban az árnyékoló típusa, helyzete. Legjobb eredményeket a mozgatható, az üveg előtt, a külső oldalon lévő árnyékolókkal lehet elérni. Az üvegházhatás miatt jóval kevésbé hatékony, ha a reluxa, vagy függöny a belső oldalon van.

KÉNYELEM

A tetőtéri ablakok jóval többre használhatók, mint fény beengedésére és szellőztetésre. A felnyíló vagy speciálisan billenő nyltásmódok kényelmes hozzáférést biztosítanak az ablakhoz, a nyitott ablaktábla alatt kényelmesen elfér a fejünk, és ki tudunk nézni a szabadba. Ezen nyitásmódok további előnye, hogy az ablak nyitott állapotban sem nyúlik be a lakótérbe, azaz nem zavarja a lehúzott szúnyoghálót. A Roto R7 speciálisan billenő ablakai kiváló ár/érték aránnyal rendelkeznek, hiszen minimális felár ellenében közel felnyíló nyitásmódot nyújtanak.


PARALECSAPÓDAS ELKERÜLÉSE

Különösen télen jelenthet problémát, hogy a lakótérben lévő nedvesség kicsapódik a tetőtéri ablak üvegén. Ennek kettős oka van: egyrészről a helytelen használat, azaz túl magas a páratartalom, másrészről az ablak környezetének, kávájának gyenge szigetelése. Erre nyújt megoldást a Roto gyárilag előszerelt Hőszigetelő Csomag, mely közel 5 °C-kal megemeli az ablaktok felületi hőmérsékletét. Párának különösen kitett helyiségek esetén -konyha, fürdőszoba – érdemes műanyagból készült tetőtéri ablakokat használni.

ENERGIAHATÉKONYSÁG

A folyamatosan növekedő energiaköltségek miatt felértékelődik az építőanyagok hőszigetelő képessége. A Roto passzív házakhoz ajánlott megoldása a 3 rétegű NE üvegezéssel ellátott tetőtéri ablak, mely 0,84 W/m2K U-értékkel rendelkezik.

Az ablak természetesen tartalmazza a gyárilag előszerelt Hőszigetelő Csomagot és a belső párazáró fóliacsatlakozást is.

Forrás: www.ujhazcentrum.hu


Vissza a Tartalomjegyzékhez