Megtakarítás felújítással?

Megtakarítás felújítással

Arról a szóról, hogy „felújítás” ritkán jut eszünkbe a takarékosság. Többnyire az esztétikai igény, a praktikum a fő szempont, és lelki szemei előtt a szép végeredmény lebeg, időnként fűszerezve a várható költségek miatti aggodalommal. Merthogy a felújítás alapvetően nem csak igény, de pénzkérdés is, és tagadhatatlan, hogy a kitűzött cél függvényében akár jelentős beruházást is igényelhet.

Ritkán szoktunk hát a takarékosság reményében költekezni. Pedig ahhoz, hogy a ház lakói a későbbiekben is profi tálhassanak a felújítás által igényelt befektetésből, szükség van arra, hogy terveik és a munkálatok túlmutassanak az esztétikai szempontokon. Ha valami elhasználódott, azt cserélni kell, és ha már cseréljük, akkor érdemes a korszerűsítésre is gondolni. Az emelkedő energiaárak miatt a ház energiahatékonysága egyre nagyobb jelentőséggel bír. Éppen ezért fontos, hogy már a felújítás tervezésénél tartsuk szem előtt, hogy az elöregedő anyagok cseréje mellett az is cél, hogy a felújítás után a ház takarékosabban legyen üzemeltethető. Ennek jótékony hatását a későbbiekben épp a saját pénztárcánkon és az alacsonyabb havi számlákon látjuk majd viszont.

Kifejezetten az energiahatékonyság elvei szerint épülnek az úgynevezett passzív- és aktívházak, de nem csak új építésű házaknál van lehetőség arra, hogy jelentősen spóroljunk a hideg-, és melegvíz-, a fűtés- és áramszámlánkon. Ha felújítunk, átalakítunk, érdemes számba venni, hogy közvetett megoldásokkal, például árnyékolással, tudunk-e a lakás nyári felmelegedése ellen tenni? Olykor egész egyszerű megoldással csökkenteni tudjuk a klíma használatának költségét, ha pedig mégis be kell kapcsolnunk a klímát, akkor célszerű a hozzá szükséges áramot napelemmel megtermelni.

Megtakarítás felújítássalA napelem- és napkollektorgyártók mérései szerint az évi 2000 napsütéses óra Magyarországon elégséges ahhoz, hogy a nyári időszakban fedezni tudja egy átlagos családi ház áram- és melegvíz-szükségletét, és az ún. kombinált rendszer alkalmazásával a szeszélyes időjáráshoz is jól tudunk alkalmazkodni.

Amennyiben előrelátóak vagyunk, és már nyáron elkezdünk a téli időszak tetemes fűtésszámláinak csökkentésén gondolkodni, akkor nem csak arra lesz elegendő időnk, hogy megtervezzük otthonuk hőszigetelését, de arra is, hogy megtaláljuk a legmegbízhatóbb kivitelezőt és a legkedvezőbb árakat, feltételeket.

Ha energiafelhasználásról van szó, akkor sok múlik a tüzelőberendezések hatékonyságán, szabályozhatóságán is, de ha csak kisebb értékű beruházást szeretnénk eszközölni, akkor a szinte kötelező nyílászárók cseréjén kívül érdemes még szakaszolhatóvá is tenni otthonunk fűtési hálózatát, hogy szükség esetén lezárhassuk a használaton kívüli vendégszobát, egyéb helyiségeket.