Megtakarítás az utca fűtése helyett

nyilaszaro_csere

Sokat spórolhatunk energiaszámláinkon házunk szerkezeti elemeinek megfelelő hőszigetelésével, de jelentős hőveszteséget akadályozhatunk meg a nyílászárók cseréjével is. Hiába szigeteljük ugyanis vastagon falainkat, ha a többi lehűlő felületről megfeledkezünk, és hagyjuk, hogy a hő azokon keresztül eltávozzon, akkor továbbra is csak az utcát fűtjük!

A nyílászárók esetében a hőveszteség két formában jelentkezhet:

  • Az egyik az úgynevezett filtrációs hőveszteség, amely a szárnyak, a keret és a falazat közötti réseken fellépő légcsere formájában okoz hőveszteséget.
  • A másik az úgynevezett transzmissziós hőveszteség, amely az üvegezésen és a keretszerkezeten fellépő hővezetés és sugárzás formájában keletkezik.

Az egyrétegűen üvegezett, régi ablakok, vetemedett keretek valósággal kiszippantják a házból a meleget. Ideiglenes, gyors megoldásként próbálkozhatunk tömítőszalag-ragasztással, esetleg üvegezéscserével, azonban valódi megoldást csak a teljes szerkezet felújítása vagy komplett cseréje nyújthat. A korszerű nyílászárók ma már egy nyílószárral, három ponton záródnak. A hazai épületállományra ennek ellenére továbbra is az egyesített szárnyú (Tessauer) ablakok a jellemzőek. A nyílászárók jellemző „U” hőátbocsátási tényezője ezeknél 5 W/m2K, fele-fele arányban filtrációs és transzmissziós taggal. Akár 15-20%-nyi fűtési energiaköltséget is megtakaríthatunk éves szinten a huzatos, elvetemedett ablakok szigetelésével, ami azt jelenti, hogy akár 4-5 °C-kal is emelkedhet a belső tér hőmérséklete azonos fűtési mód mellett. A hőveszteség pedig 30-40%-kal csökkenhet, amennyiben az egyszeres üvegezésű ablakot olyan többszörös üvegezésűre cseréljük, amelynél a légkamrás műanyag vagy ragasztott fa keretben két vagy három darab, 4 mm-es, szélei mentén légmentesen összefogott üvegtábla helyezkedik el. A hőszigetelő hatás még tovább is fokozható a két üveg között lévő 16 mm levegő nemesgázzal való kitöltése, vagy vákuumozása révén. Amennyiben olyan ablakot választunk, ahol az üvegpár belső ablaktáblájára ún. „Low-e” bevonatot hordtak fel, úgy a hőátbocsátási tényező 1,1 W/m2K-ig is csökkenthet.

Éppen az elérhető jelentős hőveszteség-csökkenés miatt, a nyílászáró-szigetelés és -csere viszonylag hamar, 1-4 év alatt megtérül. Teljes joggal tekinthetjük hát a nyílászárócserét olyan beruházásnak, amely saját kényelmünket szolgálja, és olyan befektetésnek, amellyel hosszú távra csökkentjük fölösleges kiadásainkat.

i8 – FELNYÍLÓ ABLAK REJTETT MOTORRAL
A felnyíló ablakok tengelye a felső síkban van, így az ablak szárnya nyitott állapotban sem zavarja a kilátást. A tökéletes kényelmet a motoros nyitás biztosítja, mivel a nagyméretű ablakszárnyak mozgatásához egy gombnyomás is elég. A világon elsőként a Roto i8 tetőtéri ablak ötvözi mindkét elvárást, hiszen az ablak szárnyára szerelt rejtett motorral egyszerre garantálja a kényelmes használatot és a zavartalan kilátást. Vezérlésének köszönhetően egyszerűen köthető intelligens házba, és funkciói akár okostelefonnal is elérhetők.

i8-felnyilo-ablak

DEKORFÓLIÁS MŰANYAG TETŐTÉRI ABLAKOK
Különösen télen jelenthet problémát, hogy a lakótérben lévő nedvesség kicsapódhat a tetőtéri ablak üvegén. Párának különösen kitett helyiségek esetén – konyha, fürdőszoba – érdemes műanyagból készült tetőtéri ablakokat használni. A Roto valódi műanyag profi lból készíti az ablakokat, és a fehér alapszín mellett 5 különböző fahatású dekorfóliával is rendelhető. Így ötvöződik a műanyag tartóssága és a fa esztétikája.

dekorfolias-ablak

ENERGIAHATÉKONYSÁG – TETŐTÉRI ABLAK PASSZÍVHÁZBA
A folyamatosan növekedő energiaköltségek miatt felértékelődik az építőanyagok hőszigetelő képessége. A Roto passzívházakhoz ajánlott megoldása a 3-rétegű üvegezéssel ellátott R89P K tetőtéri ablak, mely 0,8 W/m2K U értékkel rendelkezik. Az ablak természetesen tartalmazza a gyárilag előszerelt hőszigetelő csomagot és a belső párazáró fóliacsatlakozást is.

ablak

roto