Kert és kertfelújítás

A kert élménye

Kert és kertfelújításA VÍZ AZ ÚR!

Ha lehet hinni az elkövetkező évek prognózisainak, akkor a klímaváltozás miatt egyre aszályosabb évek várhatóak. Így, aki üde kertet akar, az nem kerülheti el a locsolást. A huncut forintok pedig úgyis megfoghatók, ha az értékes esővizet egyszerűen nem engedjük megszökni.

ÉGI ÁLDÁS

Fém, műanyag, horganyzott, és színes ereszcsatorna-rendszerek is kaphatóak a piacon, melyek összeszerelését a különféle összekötő idomok megkönnyítik. Rögzítésüknél fontos a méterenként kb. 2,5–5 mm lejtés betartása: kisebb, vagy nagyobb lejtés esetén nem tudják elég hatékonyan elvezetni a vizet, és túlcsordulnak.

A háztetőről összegyűjtött, megszűrt esővíz hasznosításával a felhasznált közműves ivóvíz mennyisége csökkenthető. Esővízszűrő, esővíztartály és a csírátlanítást biztosító UV-lámpa beépítésével a csapadék megfelelő módon tárolható, amit felhasználhatunk a kert öntözésére, vagy szürkevízként akár vécéöblítésre, takarításra és mosásra is. Amennyiben a tárolótartályok felszín alatti beépítése nem oldható meg, kis ráfordítással szabadban elhelyezhető esővízgyűjtőt érdemes az eresz alatt elhelyezni. Ez lehet egy egyszerű hordó vagy nagyobb űrtartalmú zárt műanyagtartály, melyekből egy kisteljesítményű szivattyúval már magasabb helyre is eljuttathatjuk az összegyűjtött esővizet. Ezeket a felszíni esővízgyűjtőket a fagy miatt télre le kell ereszteni.

MI VAN A FELSZÍNEN?

A talaj mélyebb rétegeiben húzódó vizek előbb-utóbb tönkretehetik a szigeteléseket, a falakat, pincéket. A felszín alatti vízelvezetés megoldása nem a lelkes amatőrök asztala, ezt bízzuk inkább szakemberre. A felszíni vizek elvezetése és gyűjtése azonban már nem igényel komolyabb szaktudást, csak némi gyakorlati érzéket. Használjunk víznyelőket, süllyesztett rácsos folyókákat, draincsöveket! A víznyelős megoldás költségesebb mélyvezetésű csatornafektetést igényel, a burkolatot enyhén tölcséres formában kell kialakítani, amit nehezebb kivitelezni és tisztítani is. A rácsos lefedésű folyókáknál – az ereszekhez hasonlóan – megfelelő lejtéssel biztosítani kell a víz lefolyását, és szilárdan, a talajba süllyesztve kell beépíteni őket. A megfelelően megerősített anyagból készült típusain
akár autóval is áthaladhatunk. Kialakításukkor számba kell venni a víztelenítő felület nagyságát, a burkolat anyagát, a várható csapadékmennyiséget, a terep lejtését. A felszín alatt elvezetett csapadékgyűjtő rendszerekben beépített szűrők és túlfolyók biztosítják a gondtalan üzembiztonságot, a talajban elhelyezett tárolótartályok pedig alkalmasak a felettük lévő földréteg megtartására. A fedő talajréteg biztosítja a fagymentes víztárolást, a fénymentes állapot és az állandó hőmérséklet biztosítja a tárolt víz minőségének megőrzését. Ennél a megoldásnál általában közvetlenül az esővíztartályba építik be a szivattyúkat, melyekben gyárilag felszerelt úszókapcsoló gondoskodik arról, hogy üres tartály esetén a szivattyú automatikusan kikapcsoljon.

SZABAD LOCSOLNI

Van már vizünk, úgyhogy végre nyugodt szívvel ragadhatunk slagot. Válasszuk a délutáni, esti órákat a locsoláshoz. A kényelmes megoldásokat kedvelőknek találták ki a csepegtető, szikkasztó is automata locsolórendszereket. Míg az első felszíni, addig a másik kettő felszín alatti elhelyezést igényel, így talajmunkával is jár.

A HANGULAT FOKOZHATÓ

Nincs is jobb egy esti főzőcskénél a kertben. A sziklakert építéséből megmaradt kövekből, támfalelemekből, térkövekből egy kis türelemjátékkal tűzrakót, bográcsozót építhetünk. Mielőtt nekilátunk, érdemes kirakni habarcs nélkül mű-vünket, kb. 1 cm fugával 90×90×50 cm mérettel számolva.Ez a magasság nyársaláshoz, bográcsozáshoz és tárcsán sütéshez is ideális. Legyen 15 cm betonalapja, tűzálló habarccsal vagy vízüveges samottal kenjük ki a belsejét, és gondolva a téli fagyokra, érdemes fedőlapot is készítenünk hozzá. A parázsló tűz fényét jól kiegészítik a napelemes kerti lámpák, vagy akár mécsest tartó kerti törpék, kisebb szobrok, de ez már tényleg egyéni ízlés kérdése.