Hőszigetelési tippek

Ha már egyszer hőszigetelünk…

Ma már nem épül családi ház, középület, társasház hőszigetelés nélkül. Nemcsak az új előírások (például a 2012. január 1-jétől kötelező energiatanúsítvány) teszik ezt szükségessé, hanem a növekvő energiaárak és a környezetvédelmi törekvések is.

Egy épülettel szemben alapvető elvárás, hogy megközelítőleg ugyanakkora hőmérsékletet mérjünk a beltérben, legyen kánikula vagy téli zord idő. Az ideális homlokzati hőszigetelő anyag télen melegen tartja a külső falakat, nyáron pedig megóvja az átmelegedéstől, minimálisra csökkenti a falakon keresztüli hőveszteséget, és a károsanyagkibocsátás csökkenésével végső soron védjük a környezetet. A homlokzati hőszigetelő rendszerekkel lerövidül a kivitelezés ideje. A hagyományos felépítésű homlokzati vakolatrendszerek esetén kb. két héttel hosszabb várakozási idővel kell számolnunk, mint a hőszigetelő rendszerek esetében.

Gondolkodjunk rendszerben!

Kerüljük a kevert és a legolcsóbb rendszereket! Érdemes minden rendszerelemet egy gyártótól vásárolni – ez a minőség kulcsa, így élhetünk a rendszergarancia adta lehetőségekkel.

Hívjuk a gyártó infóvonalát!

A szakmai információk birtokában biztosak lehetünk abban, hogy amire pénzt adunk ki, az megfelelő módon kerül a falazatra.

A színek csalókák- döntsünk okosan!

Kérjünk színmintát! (gy biztonsággal dönthetünk, és nem lesz később rossz érzésünk, hogy valójában nem is pontosan ezt az árnyalatot képzeltükéi. A megfelelő szín kiválasztásában segít az új Baumit Life színrendszer, amely 94 db, Style elnevezésű, erőteljes, kortalan alapszínének mindegyikéhez további 8 saját színárnyalat is tartozik. A választékot a fehér további 5 árnyalata, és 36 lábazati vakolatszín teszi teljessé. Ezek mind a már említett társasházak esetében, mind a családi házak homlokzataihoz tökéletes választások lehetnek, hiszen az összesen 888 színből álló paletta Európa egyik legátfogóbb homlokzati színválasztékát kínálja – 2012. márciustól a magyar vásárlók számára is.

Tartsuk be a várakozási időket!

Mindenki azt szeretné, hogy a kivitelezés minél gyorsabban megtörténjen. A hőszigetelő rendszer használatával is vannak várakozási idők, amelyeket be kell tartani. Például a hőszigetelő lemezek letapaszolása után nem kezdődhet meg rögtön a színezés, hiszen a tapaszrétegnek meg kell kötni és száradni a további munkák elvégzéséhez. Ha nem tartjuk be az előírt várakozási időket, akkor kifoltosod hat, felhólyagosodhat a színes vékonyvakolat.

Ne a lemez vastagságán spóroljunk!

Ha már egyszer hőszigetelünk, akkor ne a hőszigetelő lemez vastagságán spóroljunk, hiszen nem az jelenti a jelentős plusz költséget. A vastagabb hőszigetelésbe beruházni hosszú távon sokkal inkább megéri. A hőszigetelés ideális vastagsága 10 centimétertől kezdődik.

Megfelelő tartozékok – ügyeljünk a részletekre!

A tartós, jó hőszigetelési munkához hozzátartozik a megfelelő kiegészítők – élvédő profilok, lábazati indítóprofil, sorolóelemek, távtartók – alkalmazása. Nincs annál nagyobb bosszúság, mint hogy pár év múlva rozsdás foltok jelennek meg a hőszigetelésen a sarkoknál. Ez történik akkor, ha beltéri vakolóprofilt és nem rozsdamentes vagy műanyag élvédőt használ a szakember. Ha mindezeket szem előtt tartjuk, nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és élvezni a hőszigetelt falak nyújtotta hűvösséget nyáron, télen pedig a meleget, nyugodtan várni az energiaszámlákat. Hiszen biztos, hogy csökken a fűtési költség, nyáron pedig nem kell bekapcsolni a klímaberendezést.

A Baumit Hőszigetelő Rendszerek (Baumit Open, BaumitStar, Baumit Pro Rendszerek) használatával energiát, pénzt és időt takaríthatunk meg, nő az ingatlan komfortja és értéke.

Aktuális akciónkról érdeklődjön a Baumit területi képviselőinél vagy a következő honlapokon:

www.baumit.hu
www.baumitlife.com

Forrás: www.ujhazcentrum.hu


Vissza a Tartalomjegyzékhez