Hőszigetelés – Passzívház

Passzívházak – Az energiatudatos épületek hőszigetelés

Képzelje el, hogy olyan házban lakik, ahol nincs fűtésszámla és nyáron sincs szükség légkondicionálóra! Ez ma már nem csak álom. Egy passzívháznak amellett, hogy képes egy hagyományos épülethez képest 80-90%-kal alacsonyabb üzemeltetési költségen működni, számos más előnye is van.
A régi pazarló megoldások helyett a drasztikusan megnövekedett energiaárak, a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülése miatt manapság a tervezők és a megrendelők figyelme egyre inkább az energiatudatos építkezés felé terelődik.

Hőszigeteljen velünk!Az első úgynevezett passzívház 1992-ben Darmstadtban épült fel. Összetett tervezési folyamat révén sikerült elérni, hogy a házban aktívfűtésre nincs szükség. Egy ilyen típusú háznak, melyet a német Passzívház Intézet minősít, azóta is szigorú követelményrendszernek kell megfelelnie. Lényege, hogy a kellemes hőmérséklet
biztosítása mindössze a szellőztetés során lehűlő levegő utánfűtésével megoldható legyen. Ehhez maximum évi 15 kWh/m2 fűtési energiát használhat el a ház. Ezt ún. PHPP energetikai számítással igazolják. Előnye a töredék rezsiköltségeken túl, hogy a folyamatos légcserének köszönhetően mindig friss a levegő,a falak melegek, így sokkal jobb a ház komfortérzete. Természetesen nem elhanyagolható szempont a ház alacsony CO2-kibocsátása sem.

A passzívházak tervezési elve az üvegházhatáson alapszik. Lényege, a kinti hideg kizárása és a napsugárzás energiájának felhasználása, illetve egy hőcserélővel ellátott szellőztető berendezés alkalmazása. Ezt első körben kompakt tömegformálással (minél kevesebb lehűlő felület), optimális tájolással érik el. Az épületet nagy délre tájolt üvegfelületekkel, napcsapdákkal, extra vastag, mindenre kiterjedő hőszigeteléssel látják el. A szerkezetek kiválasztásánál a jó hőszigetelő képesség mellett a légtömörség és a hőhídmentes kialakítás is fontos szempont (pl. 3 rétegű, nemesgáztöltésű ablakok). De figyelem! A jó hőszigetelés mellett elegendő hőtároló tömegre (nehéz anyagú falak, födémek) is szükség van. Az üvegfelületeket árnyékoló rendszerrel kell védeni a nyári túlmelegedés ellen. A szellőztetéshez használt levegő fűtését, hűtését általában geotermikus energiával, talajkollektorral oldják meg. Magyarországon az első ilyen ház 2008-ban Szadán épült fel, Szekér László tervezésében. Azóta egyre több magyar passzívházat minősítenek (pl. Fótliget – Sigray Judit, Kiskunfélegyháza – Sári Attila, Páty – Sinóros-Szabó Balázs).

Tudta ön?

A passzívház elismerő címét új épületek szokták elnyerni, de nem lehetetlen egy meglévő épületet sem ilyen irányba átépíteni. Első és legfontosabb a ház alapos hőszigetelése. Alapszabály, hogy a legvastagabb hőszigetelés a tetőre kell, a falakra valamivel kevesebb is elég. Következő lépés az ablakcsere és a gépészet korszerűsítése, esetleg megújuló energiaforrások bevonása. A napsugárzás energiáját nem csak új ablakok nyitásával, de télikertek, üvegezett verandák kialakításával is hasznosíthatjuk. Fontos, hogy ezek padlója valamilyen a hőt magába szívó sötét burkolat legyen,és figyeljünk nyári szellőzésükre, árnyékolásukra. Talán az eredmény nem fog megfelelni a passzívház szigorú követelményeinek, de az ily módon energiatudatossá alakított ház eredményeit az alacsonyabb fűtésszámla biztosan tanúsítani fogja.