Hogyan válasszunk színezővakolatot?

Hogyan válasszunk színezővakolatot?

Színválasztás

A színválasztás könnyű feladatnak tűnik. Viszont, mikor dönteni kell… A szín mindig szubjektív szempont, mivel mindenkinek más az ízlése. Néhány jó tanács azonban segíthet, hogy évek múltán is hazaérkezve otthon érezzük magunkat.

  • 2-3 különböző szín és esetleg különböző formák alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé teheti homlokzatát. Túl sok szín használata viszont nem ajánlott.
  • Dinamikus és pasztell színek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki.
  • A színezővakolat színét a ház környezetének és többi részének színével összhangban válassza ki! Vegye figyelembe a lábazatot, a cserepet, a nyílászárókat és a fa burkolatokat is!
  • A színek elektronikus megjelenítése nem adja vissza a valós színt. Emellett a környezet és a színezett felület nagysága is befolyásolja a színérzékelésünket. Ezért minden esetben a kiválasztott színt próbáljuk ki kb. 1x1m2-es felületen és csak ha megfelelő, akkor színezzük az egész épületet.

Struktúra választás

A struktúra alapvetően a termék szemcse összetételéből adódik. A kivitelezés során viszont számos struktúraverzió alakítható ki, melynek csak a kivitelező szaktudása szab határt.
Néhány tanács struktúra választáshoz:

  • Minél nagyobb a szemcseméret, annál hangsúlyosabb a megjelenés.
  • A struktúra megváltoztatja a színről alkotott összbenyomást.
  • Színezővakolat gyártója és típusa is eltérő struktúrát eredményezhet.
  • További tanácsokat talál a www.lb-knauf.hu/tudastar oldalon.

Műszaki tulajdonságok

A műszaki tulajdonságok alapvetően a termékösszetételből adódnak. A színezővakolatok minőségét, megjelenését és időtállóságát alapvetően a szemcse és a kötőanyag határozza meg. Emellett adalékanyagokkal javítják a minôségét, pl. algásodás gátlás vagy víztaszítás növelése érdekében.
Műszaki tulajdonságok áttekintéséhez ajánljuk a www.lb-knauf.hu/tudastar oldalt, ahol leírások és összehasonlító táblázatok segítik a színezővakolat kiválasztásában.

COLOR system