Fény és árnyék

Spóroljunk energiát jól megválasztott nyílászárókkal…

Érdemes időt és pénzt szánni a külső ablakok, ajtók felújítására vagy cseréjére, mert télen az első gázszámla megérkezése, míg nyáron a nem kívánt otthoni szauna okozhat meglepetést.

Milyen legyen az ablak?

Fény, csend és a megfelelő hőmérséklet. Egy jó ablaknak ezért a három dologért kell felelnie.  Csere esetén döntésünk hosszú távra szól, ezért érdemes szakemberekkel is konzultálunk. Fontos, hogy a nyílászáró anyaga illeszkedjen az épület jellegéhez, stílusához. Gondoljuk végig, hogy fix, bukó, vagy bukó-nyíló, illetve egy- vagy kétszárnyú legyen! Nem mindegy a mérete sem, amit helyi építési rendelet szerint szabályoznak. Mindegyik anyagnak megvan az előnye! Az alurendszereket főként irodaházak esetében használják, a fa mellett szól, hogy természetes anyag. Bármelyik anyag mellett is döntünk, érdemes elismert gyártót keresni. A rendszeresen gondozott nyílászáró évtizedekig megőrzi minőségét, akár fa, akár alumínium. Az ütésálló PVC-ből készült több kamrás, acélmerevítéssel ellátott keretek szintén remek ár-érték arányt képviselnek. Sok típus és szín közül választhatunk a PVC keretek közül, amelyek elegáns alumínium rátétekkel a legmodernebb épületekben is megállják a helyüket.

Hideg? Kizárva!

A fűtés 20-30%-a távozik a nem megfelelő nyílászárókon keresztül. Ezért fontos minél energiatakarékosabb típust beépíteni. A műanyag ablakoknál három-, öt- vagy hatkamrás profilú ablakok közül választhatunk, melyekben speciális gázok felelnek a hő- és hangszigetelési paraméterekért. A kamraszám növelése a profil vastagságának növekedésével jár együtt. Amennyiben új ablakban gondolkodunk, lehetőleg minimum 5 légkamrás u=1.0W/m2K (vagy ennél kisebb) hőátbocsátási értékkel rendelkező nyílászárókat válasszunk. Minél kisebb ez az U érték, annál „jobb” az üvegünk, és annál jobban tartja a hőt.

Tudta ön?Ablak a napra

Az anyag és az üvegezés kínálta lehetőségeken túl számos paraméterre érdemes odafigyelni: a mechanikai, biztonsági, zárhatósági szempontokra, a  takaríthatóságra, a szélállóságra, a betörésbiztonságra, a vízállóságra, a beépítési paraméterekre és a felületkezelésre. Míg a fokozott hőszigetelő képességű üvegek a nap melegét és a napfényt beengedik a lakásba, és megakadályozzák a belső hő kiáramlását, addig a napvédő, anyagukban is színezett üvegek, a napfény belépését is csökkentik.Ezeknek az eltérő vastagságú, hőszigetelő üvegezésű ablakoknak a hanggátlása 33-34 dB, amely normál körülmények között megfelelő. Nagyobb zajterhelés ellen vastagabb, többrétegű vagy speciális gáztöltésű üvegeket kell használnunk. Az üveg törése által okozott sérülésektől biztonsági fóliával, a nem kívánt látogatók ellen pedig betörésgátló fóliával védekezhetünk.

Beépített árnyék

A napvédő üvegezésen kívül természetesen sokféle külső- és belsőoldali árnyékolástechnikai megoldás létezik. A külsőoldali megoldások általában hatékonyabbak, mert a nap melegét a lakáson kívül tartják. A nyílászárókhoz redőnyök, rovarhálók vagy zsalugáterek is kapcsolódhatnak, ezért ajánlott még vásárlás előtt  eldönteni, hogy szeretnénk-e valamelyiket, és ha igen, melyiket? Redőny esetében ha a kézi vezérlésű gurtni helyett motoros megoldást választunk, akkor nemcsak kényelmes és esztétikus megoldással leszünk gazdagabbak, de a kialakítás során is kevesebb problémával szembesülünk. A régi épületeknél sajnos legtöbbször csak az ablak elé szerelhető külső tokos műanyag vagy alumínium redőny jöhet szóba. Ez költséghatékony, könnyen szerelhető, azonban nem illeszkedik minden  épülettípus stílusához. Az egyszerű rovarháló helyett ezekbe a szerkezetekbe sűrű szövésű ún. napvédő hálók is tehetők, melyek a nap melegének akár 50-70%-át is képesek kiszűrni.

Zsalu, zsaluzia, napellenző

A zsaluk régi házak és a mediterrán országok hangulatos árnyékolói. Ha emellett döntünk, akkor számolnunk kell a zsalutáblák nyitásához szükséges falfelülettel is. Kialakításuk lehet táblás deszkázat, lamellás vagy harmonikaszerűen kihajtható csuklópántos. A zsaluzia a belső reluxához hasonló, állítható lamellákból álló árnyékoló, ami az ablak külső oldalán kap helyet. A fényt beengedi, de véd a nap ellen. A napellenzők főleg teraszok, erkélyek hasznos kiegészítői, melyek az általános hazai ízlést figyelembe véve leggyakrabban csíkosak. Felszerelésük egyszerű, tetszőlegesen méretezhetők, működhetnek tekerőkarral vagy elektromotorral, de akár időjárásfüggő vezérléssel is elláthatók. Árnyékolásra használható még a napjainkban közkedvelt, dekoratív napvitorla is, melyeket leginkább nagyobb méretű erkélyeken, teraszokon és tetőkerteken használhatunk.

Fény és árnyék

 

Minőség elérhető áron

BEMUTATKOZIK A DELTA KFT.
20 éve kis építőipari vállalkozásként indult, ma négy üzemben folyik a termelés, és már az ország határain túl is megtalálni termékeinket.

Alapelvünk, hogy a válság ellenére is fejlődni kell, és egyre komplexebb, egyre sokoldalúbb szolgáltatással, szélesebb termékskálával, valamint kiváló minőséggel kell megtartani vevőinket, illetve újakat szerezni. Mindezeket szem előtt tartva két új üzemcsarnokot adtunk át(4300 és 4500 m2), melyeknek köszönhetően jelentősen tudtuk és tudjuk javítani termékeink minőségét és bővíteni termelői kapacitásunkat. Megkezdtük a fa és műanyag nyílászárók mellett az alumínium nyílászáró szerkezetek gyártását is, valamint egy új profi lrendszerrel elindítottuk a 78 mm vastag, 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott fa nyílászárók gyártását, és ez év közepétől bevezetünk a piacra egy új 80 mm-es 7 kamrás műanyag ablakrendszert is.

Kültéri és beltéri fa nyílászáróinkat igény szerint kompletten felületkezeléssel is le tudjuk gyártani. Szükség esetén helyszíni felmérést és beszerelést is végzünk.  Valamennyi termékünk CE-minősítéssel rendelkezik, méltán reprezentálják a minőséget és a megbízhatóságot a hazai nyílászáró-kínálatban.

Nyílászáró-vásárlás előtt kérje szakembereink segítségét!
Keresse termékeinket az ÚjHáz csoport telepein.
www.delta-kft.hu

delta-kft

Német minőség – 75 éve

A tetőtéri ablakok jóval többre használhatók, mint fény beengedésére és szellőztetésre. A speciálisan billenő nyitásmód kényelmes hozzáférést biztosít az ablakhoz, a nyitott ablaktábla alatt kényelmesen elfér a fejünk, és ki tudunk nézni a szabadba. További előny, hogy az ablak nyitott állapotban sem nyúlik be a lakótérbe, azaz nem zavarja a lehúzott szúnyoghálót. A Roto R7speciálisan billenő ablak kiváló ár/érték aránnyal rendelkezi, hiszen minimális felár ellenében közel felnyíló nyitásmódot nyújt.

ROTO

Dekorfóliás műanyag tetőtéri ablakok

Különösen télen jelenthet problémát, hogy a lakótérben lévő nedvesség kicsapódhat a tetőtéri ablak üvegén. Párának különösen kitett helyiségek esetén – konyha, fürdőszoba – érdemes műanyagból készült tetőtéri ablakokat használni. A Roto valódi műanyag profilból készíti az ablakokat, és a fehér alapszín mellett 5 különböző fahatású dekorfóliával is rendelhető. Így ötvöződik a mű-anyag tartóssága és a fa esztétikája.

Dekorfóliás műanyag tetőtéri ablakok

Energiahatékonyság – Tetőtéri ablak passzívházba

A folyamatosan növekedő energiaköltségek miatt felértékelődik az építőanyagok hőszigetelő képessége. A Roto passzívházakhoz ajánlott megoldása a 3-rétegű üvegezéssel ellátott R89P K tetőtéri ablak,mely 0,8 W/m2K U értékkel rendelkezik. Az ablak természetesen tartalmazza a gyárilag előszerelt hőszigetelő csomagot és a belső párazáró fóliacsatlakozást is.

 Roto - A tetőtér ablaka

ROTO