Belső oldali hőszigetelés

Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal

Akik közös tulajdonban lévő bérházban, panellakásban, műemléki vagy helyi védelem alatt álló épületben, esetleg a több százezer B-30-as téglából falazott családi házak egyikében laknak, azoknak sovány vigasz, hogy az újonnan épülő lakások egyre nagyobb hányada a szigorodó követelményeknek és a folyamatosan fejlődő építőanyag-iparnak köszönhetően energetikai szempontból egyre korszerűbbek.

A folyamatosan emelkedő energiaárak és néhány uniós ösztönző finanszírozási program eredményeképpen napjainkban felgyorsulta régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye. Épületeink energia- és fűtésigényének csökkentése elsősorban a meglévő vagy új falszerkezetek hőszigetelő képességének fokozásával érhető el. A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése azonban nem minden esetben megoldható. Például amikor többlakásos házban a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról, régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelőlapokkal, vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen. Ilyen esetekben csak a belső oldali hőszigetelés kerülhet szóba. Fontos szempont azonban a szigetelőanyagok tűzállósága, természetes alkotóelemei, stabil, ellenálló kivitele és páratechnikai viselkedése.

A fenti problémákra megfelelő megoldást jelenthetnek a kalcium-szilikát alapanyagú hőszigetelő rendszerek.

A pórusbeton 1992 óta ismert a falazóelemek piacán. Hazánkban hőszigetelő anyagként 2008 szeptembere óta Multipor néven kerül forgalomba a Németországban már jó ideje rendszeresített ásványi hőszigetelő lap. Ahhoz, hogy az Ytong kiváló tulajdonságait megtartva a már ismert és bevált hőszigetelő termékek hőátbocsátási értékéhez igazodó hőszigetelő anyagot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni.

Az eredmény: alacsony hővezetési tényezőjű (A = 0,045 W/mK), könnyű (115 kg/m3) Multipor lapok. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600 x 390 mm, illetve 600 x 500 mm), és különböző vastagságúak (60-200 mm).

A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben „normál” hőmérsékleti és páraviszonyok mellett nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése.

A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között ún. „bezárt légrések” alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. Emellett az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege is akadályozza a penészgombák elszaporodását. A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor habarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.

A Multipor lapok kiváló megoldást nyújtanak az alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárók, pinceterek hőszigetelésének kialakítására is. A pontosan kivitelezett szigetelés önmagában, külön felületképzés nélkül is stabil, esztétikus felületű, azonban glettelt és festett kivitelben is készíthető.

A „Környezetbarát” tanúsítvánnyal rendelkező Multipor ásványi lapok egyedülálló anyag-tulajdonságuknak köszönhetően széleskörű felhasználást tesznek lehetővé lakó-, ipari, illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hő-szigetelésére, mely előnyöket a 2009-ben átadott Construma-díj is igazolja.

Xella Magyarország Kft.

Forrás: www.ujhazcentrum.hu


Vissza a Tartalomjegyzékhez