Az árnyékolástechnika szerepe az energiatakarékosságban

arnyekolas

Árnyékolástechnika tokkal és vonóval

A korszerű, energiatakarékos épületeknek ma már nem csak a hőszigetelés, hanem a megfelelő árnyékolás is elengedhetetlen része. Hasznos funkciója mellett az árnyékolószerkezet építészeti elemmé is válik, változatos szín- és formavilágával a minőségi árnyékoló házunk dísze lehet. Egyben meg is változtatja az építészet megszokott, statikus önkifejezési módját; az állandóan változó fényviszonyok és a pillanatnyi fényigények tükörképeként dinamikus textúraként öltözteti fel a homlokzatot.

A fényszabályozó képesség szempontjából a leghatékonyabb megoldás a mozgatható lamellás szerkezetek, a peremezetlen lamellás zsalúziák és a peremezett lamellás Raff storeok alkalmazása. Ezek közül is kiemelkednek azonban az S keresztmetszetűre hengerelt peremezett lamellákból felépülő ARE63-S és ARE92-S típusjelű Raff store árnyékolók. A lamellák egyedülálló S formáját hosszú évek tapasztalatai és fénytechnikai laboratóriumok kísérleti eredményei alapján speciális szerkesztési eljárásokkal alkották meg. Az eredmény pedig tökéletes fényszabályozó képesség, mely lehetővé teszi a szinte teljes sötétítést, az egyenletes szórt fény bejuttatását, megvéd a túlzott felmelegedéstől a kilátás biztosítása mellett, és a homlokzat dísze is egyben.

A „Keep Cool” keretén belül kiemelt megoldásként kezelik az árnyékolástechnikát. Megmutatják, hogy mennyi energiát lehet megspórolni a hűtés, világítás és fűtés területén a passzív technikák, mint például a zsalúziák, redőnyök és napellenzők által. Kiemelik a multifunkcionális rendszereket, amelyek napvédelmet, tükrözés elleni védelmet, nappali világítást, betekintés elleni védelmet, külvilággal való kapcsolatot egyszerre biztosítanak. Mindezek a tervezők és felhasználók számára segítséget nyújtanak a megfelelő rendszer kiválasztásában.

Standard épülettípusok (lakóépület, irodaépület) számára a francia Institutes Armines és az Osztrák Energiaügynökség szimulációs számításokat végzett, amelyek azt mutatják, hogy az árnyékolástechnika jelenti a leghatékonyabb intézkedést az ideális nyári hőérzet biztosítására és a hűtés energiaszükségletének csökkentésére. Az eredmények szerint az energiamegtakarítás nagyságrendileg magasabb, mint ami az energiahatékony készülékek, az energiatakarékos világítás, a mechanikus szellőzés és más passzív lehetőségek által elérhető. Különösen érvényes ez a nyílászárón kívül felszerelt napvédelemre.

Ennek egyik környezettudatos alternatívája a HELLA, aki termékei fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt, különösen a hosszú élettartamra, valamint a háztartások és irodák energiafogyasztásának csökkentésére.

A HELLA hiánytalan árnyékolástechnikai programja:

Zsalúziák, napellenzők, raffstore-ok, redőnyök, homlokzati árnyékolók, télikert-árnyékolók, szúnyoghálók, sötétítők, belső árnyékolók, HELLA trav redőnytokrendszer, tokrendszerek, vakolórendszerek, egyedi gyártás és speciális konstrukciók.

arnyekolas-hella